Indicații, contraindicații și prejudecăți

Duci o viață normală?

Ca orice altă problemă de sănătate, și afecțiunea mea vine cu un pachet amplu de indicații și contraindicații la care trebuie mereu să fiu atentă.

După ce mi-a fost implantat stimulatorul am primit un certificat în care aveam toate detaliile de care aveam nevoie, atât despre boală cât și despre aparat în sine (ce model este, de ce firmă este produs etc.). Pe spatele acestui certificat am scrise contraindicațiile care sună cam așa: evitarea câmpurilor electromagnetice (transformatoare electrice ți linii de înaltă tensiune), proximitatea aparatelor de sudură cu arc electric, câmpuri magnetice intense (RMN), evitarea procedurilor de fizioterapie care utilizează vibrații în zona stimulatorului cardiac. Pe scurt, trebuie să evit magneții și vibrațiile puternice pentru a nu îmi da peste cap aparatul. 

         Aceasta este teoria pe care o respect, însă mi-am dezvoltat și eu câteva măsuri de „precauție” de-a lungul timpului.

 • Mă feresc de persoane

De când am aparatul implantat simt o foarte mare nevoie să îmi feresc prima și prima dată umărul stâng în orice aș face (ex: în cazul în care merg pe stradă și trece cineva prin stânga mea, mă feresc instinctiv de acea persoană, chiar dacă este la o distanță destul de mare).

 • Centura de siguranță

Centura de siguranță o port (nu mă simt deloc în siguranță fără ea), însă o port pe sub mâna stângă atunci când conduc, deoarece în cazul în care se produce un accident centura mi-ar putea defecta aparatul sau leza zona din cauza impactului.

 • Nu fac mișcări bruște cu mâna stângă
 • Nu port genți sau ghiozdane pe umărul stâng

Din cauza aparatului care este implantat chiar sub claviculă, ținerea unui ghiozdan pe umărul stâng devine o misiune destul de grea.

 • Telefonul 

Încerc pe cât este posibil să nu țin telefonul prea mult și prea des în partea stângă atunci când port o discuție telefonică pentru a nu afecta aparatul.

         În următoarele rânduri vă voi prezenta câteva percepții eronate ale oamenilor, legate de această operație, pe care le-am auzit de-a lungul anilor după ce mi-am spus „povestea”:

 • Nu ai voie să faci sport

Greșit. Ai voie să faci sport, chiar este indicat să faci sport pentru a-ți ajuta inima să își mențină un ritm cardiac bun.

 • Ai nevoie de un tratament medicamentos?

Răspunsul pentru această întrebare este nu. Într-adevăr, trebuie să îmi ajut inima cu câteva suplimente din exterior, însă aceste suplimente sunt vitaminele. De vitamine are nevoie fiecare organism fie el sănătos sau afectat de orice boală.

 • Poți iubi?

Da. Orice om este capabil de iubire doar că fiecare o exprimă în feluri diferite.

 • Viața ta poate fi normală?

Normal este un cuvânt care înseamnă pentru fiecare în parte ceva diferit. Viața mea de acum înainte așa va decurge, deci da, este o viață normală pentru mine. Poate pentru alt om, nu este.

 • Poți avea parte de activități obișnuite?

Da. Sunt foarte puține activități pe care nu le pot practica (în general activități care necesită o mișcare bruscă mâinii sau care îmi pun în pericol locul implantului).

 • Există vreun risc?

Riscuri există peste tot, însă este bine ca o persoană de genul să își expună „problema”, deoarece nu se știe niciodată în ce circumstanță se poate afla și poate să pățească ceva, iar oamenii din jur trebuie să știe despre ce este vorba și cum trebuie acționat.

 • Îți e schimbată viața?

Da. Te transformă într-o persoană responsabilă, te face să apreciezi ceea ce ai în jur și în ultimul timp te face să te apreciezi pe tine ca persoană. 

Până la următorul articol, nu uita, ești o persoană frumoasă și puternică!

Love yourself

Publicat de patriciaminzat

Sunt o tânără, aparent, la început de drum care are multe de spus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: