Scrisoare pentru un viitor student

Bună, mă numesc Patricia, iar în prezent sunt studentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, însă acum 1 an eram la fel ca voi, curioasă, dar totuși cu frică de necunoscut, speriată, dar totuși nerbăbdătoare să îmi încep o nouă etapă din viață. O nouă etapă râvnită de toți, și anume, viața de student. Mă speria atât Bacalaureatul, cât și admiterea la facultate. De ce? Pentru că nu știam la ce să mă aștept, ceea ce vreau mai exact și pentru că nu știam dacă unde mă voi îndrepta într-un final va fi și alegerea corectă.

Mi-am dorit să scriu un articol pe această temă, deoarece știu ce înseamnă să fii debusolat, speriat de viitor sau nesigur pe ceea vrei. Deși este complet normal să simți o incertitudine a viitorului, este și un continuu stres deoarece viitorul tău depinde de un calificativ, respectiv „Admis” sau „Respins”.

Așa că, dragă absolventule,

Deși în tine se dă o luptă între „gata, fie ce o fi, nu mai fac nimic” și „totuși, parcă mai pot un pic”, NU renunța! După ce vei încheia această etapă a Bacalaureatului și a admiterii, vara va fi doar a ta și crede-mă pe cuvânt, vei uita ce înseamnă învățat până în prima sesiune. Știu că e greu de crezut (pentru că toată lumea îți spune asta) dar după ce vei intra la facultatea mult dorită de către tine, Bacul va fi doar de domeniul trecutului și parcă, totuși, ai mai vrea să citești un pic despre Harap-Alb sau Moara cu noroc, decât să citești ceva ce te chinui să înțelegi chiar dacă ai citit de 20 de ori.

Ai încredere în tine, acum e momentul tău, momentul în care îți poți demonstra ție că ești matur și pregătit de o nouă etapă din viață, nu profesorilor sau părinților. Nu trebuie să demonstrezi nimănui nimic, doar ție. Tu ești singurul tău prieten, și totodată, inamic.

Deși toată lumea îți spune asta, este adevărat, încearcă să lași emoțiile deoparte și să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut. Cu cât încerci să le stăpânești mai bine cu atât te vei putea concentra mai bine.

Facultatea și specializarea pe care le alegi sunt foarte importante și asigură-te că este ceea ce îți dorești, însă în cazul în care intri undeva și nu vei fi mulțumit sau realizezi că nu ești făcut pentru ceea ce se studiază acolo, poți oricând să te reprofilezi și să îți cauți altă facultate. Nu este nici o rușine să renunți și să o iei de la capăt, doar nu te da bătut.

Da, viața ta ca student va fi mai liberă, decât cea de elev și îți vei mai permite să tragi câte un chiul sau două fără să te ia nimeni la rost (asta dacă nu pui la socoteală toate seminariile și cursurile la care trebuie să participi 🤓). Vei începe să te simți mai liber, să simți cum viața începe să îți placă, până în prima sesiune când vei avea impresia că nimic nu mai merge și cumva, în vreun fel, s-au aliniat toate astrele în potriva ta, însă stai calm, va trece și aia. De fapt, asta va fi singura dorință din acea lună, doar să treacă. Însă, nici un alt moment nu este mai tensionat, decât cel în care dai refresh la pagina de Academic pentru a-ți vedea nota, crede-mă!

Daa, notele. Un alt subiect interesant. Ei bine, știu că în liceu aveai note doar de 9 și 10, însă în facultate va fi cu totul altceva și nu, sfântul 5 nu e o glumă, e o dorință pusă de către fiecare student în fiecare seară de sesiune.

În altă ordine de idei, vreau doar să fi puternic, să fi conștient că doar pentru tine și viitorul tău lupți, iar dacă pici nu ezita să te ridici pentru că viața de student e și faină, dar și grea! 😅

YOU can do it! Trust me!

Just love yourself!

Publicat de patriciaminzat

Sunt o tânără, aparent, la început de drum care are multe de spus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: