Bună, bunăă! Se pare că după o pauză foarte lungă în care am încercat să îmi așez gândurile și ideile într-o oarecare ordine, am revenit cu forțe proaspete și astăzi vreau să deschid un subiect la care m-am gândit de foarte multe ori, adică despre ideile preconcepute despre tineri. Mereu auzim în jurul nostru că „nu suntem destul de mari, de experimentați sau de capabili” să facem diferite acțiuni, iar astăzi vreau să spun că DA „sunt destul de mare, sunt destul de experimentată și sunt destul de capabilă să fac ceea ce simt eu că trebuie să fac”.

Cred ca de foarte multe ori ați fost puși în diferite situații în care la un moment dat cineva „v-a tăiat craca” doar pentru motivul că „ești prea tânăr” să faci acel ceva, cum ar fi:

  1. Ne pare rău, dar nu angajăm fără experință

Cred că această replică este cea mai întâlnită de către tinerii elevi/studenți sau chiar de către proaspeții absolvenți în diferite domenii în care și vor să activeze. E normal să nu ai experință, doar ești proaspăt ieșit de pe băncile școlii, unde ar fi trebuit dobândită această experiență, de fapt? Mergi la primul interviu și ți se spune „Ne pare rău, nu angajăm fără experiență”, mergi la al doilea interviu, aceeași poveste. Totuși, ți-a mai rămas energie și pentru al treilea, mergi încrezător și ți se oferă exact aceeși replică, ce faci mai departe? Începe să îți scadă încrederea în tine, să te gândești că poate ți-ai pierdut anii studiind în acel domeniu și să te bată gândul să renunți, însă îți aduni din nou energie, treci peste și continui să îți cauți un loc de muncă pe care ulterior îl și găsești și uite așa, din acel tânăr „fără experință” te-ai transformat într-un om cu mult mai multă experință de viață decât ar crede oricine. Până la urmă sunt și eșecurile parte din viața noastră.

2. Ești tânăr, ești sănătos tun

Știți foarte bine povestea mea și cât de mult am tras să ajung la gândirea pe care o am acum legat de tot ceea ce s-a întâmplat, însă această replică nu e printre preferatele mele deloc. Nu e ok să i te adresezi unui tânăr cu foarte multă superioritate spunându-i „tu oricum ești tanăr, nu știi ce înseamnă suferința, doar ești sănătos” când poate acel copil a trecut acum câțiva ani prin trauma vieții lui, când poate acel copil tocmai a învins o luptă cu o boală cruntă sau poate încă se luptă cu ea cu zâmbetul pe buze. Mi s-a întâmplat să mi se spună că nu știu ce este suferința, că nu știu ce înseamnă să treci prin momente grele, doar pe baza că sunt tânără și că este imposibil ca un tânăr sa aibă vreo afecțiune sau vreun moment mai dificil. Ei bine, boala nu are criterii de vârstă și nu te întreabă dacă o primești sau nu, ea doar își face apariția, așa că de acum înainte, gândește-te de mai multe ori cui, ce îi spui pentru că nu îi cunoști nimănui trecutul. Nu de puține ori mi s-a întâmplat să mi se reproșeze în autobuz că nu ofer locul altui om mai în vârstă sau mai muncit decât mine, ba unii chiar m-au ridicat cu forța spunându-mi că ei au mai mult nevoie de acel loc pentru că au muncit toată ziua, iar eu am stat 7h pe scaun la școală (aceste vorbe venind chiar de la un cadru didactic). Da, am stat 7h pe scaun la școală, dar nimeni nu se gândea că poate un tânăr „voios” ca mine nu își poate purta geanta pe ambii umeri din cauza unei probleme pentru ca noi suntem „sănătoși tun”.

3. Ești prea tânăr să știi ceea ce îți dorești

Poate că oi fi tânără și foarte visătoare și sigur la un moment dat îmi voi da seama dacă acel vis se poate îndeplini sau nu, dar nu îmi spulbera din prima orice urmă de speranță prin fraze de genul „eh, o să mai crești tu și atunci îți vei da seama cu adevărat ce îți dorești” sau „ești prea mică să te gândești la asta”. Poate sunt prea mică, nu neg acest lucru, dar fiecare vârstă și etapă din viață vine cu momente în care crezi că poți cuceri lumea cu adevărat și cu momente în care încerci să te ridici de unde ai picat, așa că, în timp îmi voi da seama dacă am sperat degeaba sau nu și dacă mi se poate materializa visul sau nu, dar replicile acelea nu prea mă vor ajuta.

4. Alege-ți o meserie care să îți aducă un viitor

Am auzit de foarte multe ori această replică în rândul părinților îngrijorați pentru viitorul copilului, și pe de-o parte înțeleg acest aspect, fiecare își dorește tot ceea ce este mai bun pentru copilul lui, însă pe de altă parte, nu veniturile sunt singurul criteriu pe care trebuie să ne bazăm când avem de făcut o alegere importantă, ci și dacă te atrage acel domeniu și dacă te vezi făcând asta în viitor. Ia în considerare ce spun și părinții, dar ia în considerare și ce îți dorești cu adevărat.

Acestea fiind spuse, am ales să scriu acest articol pentru a-mi expune propia părere, nu pentru a judeca pe cineva! Vă mulțumesc!

love yourself

Publicat de patriciaminzat

Sunt o tânără, aparent, la început de drum care are multe de spus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: